Quantcast
Channel: snoobi.fi» hakusanamainonta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Avainsanatutkimus on hakukonemarkkinoinnin kulmakivi

$
0
0
Google

Tiedätkö, mitä asiakkaasi kirjoittavat hakukoneen hakukenttään?

On yhdentekevää, miten laadukkaasti verkkosivustollasi viestit, jos et puhu asiakkaittesi kieltä. Tästä syystä avainsanatutkimus on yksi tärkeimmistä ja arvokkaimmista asioista hakukoneoptimoinnin ja hakusanamainonnan kannalta.

Mukaansatempaava sisältö on hieno alku, mutta jos et käytä sellaisia avainsanoja, joilla ihmiset hakevat tietoa, sivustosi menettää paljon liikennettä.

Oikeiden avainsanojen löytäminen ja käyttäminen voi olla ratkaiseva tekijä menestyksen ja näkymättömyyden välillä. Avainsanatutkimuksen avulla löydät oikeat avainsanat yrityksellesi.

Mitä on avainsanatutkimus?

Avainsanatutkimus tarkoittaa niiden hakusanojen löytämistä, joilla asiakkaasi etsivät tietoa hakukoneiden kautta tai keskustelevat verkossa. Avainsanatutkimuksen tavoitteena on selvittää ne hakutermit, joilla asiakkaasi hakevat jotain tiettyä tuotetta, tietoa tai palvelua.

Hakukonelöydettävyyden kannalta on erittäin tärkeää puhua asiakkaan kieltä ja ymmärtää, minkälaista kieltä ja mitä termejä ihmiset hakukoneissa käyttävät.

Nämä termit voivat olla yksittäisiä sanoja tai useiden avainsanojen yhdistelmiä. Kun tiedät, mitä termejä asiakkaasi käyttävät, voit käyttää samoja sanavalintoja omassa sisällössäsi. Kun sinun ja asiakkaasi käyttävät sanavalinnat täsmäävät, löydyt hakukoneiden kautta varmemmin.

Samoin avainsanatutkimusta voidaan käyttää hakusanamainonnassa potentiaalisten avainsanojen selvittämiseen. Lisäksi avainsanatutkimuksella voidaan selvittää, kuinka paljon sanalla mainostaminen maksaa.

Avainsanatutkimuksen apuna käytetään erilaisia työkaluja, joiden avulla voidaan selvittää esimerkiksi minkä tyyppisiä sanoja yleisimmin käytetään, minkälaiset sanat tuovat sivustolle liikennettä tällä hetkellä, ja minkälaiset ovat eri avainsanojen käytön trendit.

Miksi avainsanatutkimus on tärkeää?

Tänä päivänä ostoprosessi alkaa yhä useammin verkosta. Tämän takia yrityksesi sivut tulisi saada näkymään hakukoneissa – mielellään ensimmäisellä sivulla ja mahdollisimman korkealla.

Hakukoneoptimointi ja hakusanamainonta ovat työkaluja, joiden avulla voit saada lisää näkyvyyttä verkossa. Kun käytät sivustollasi tai mainonnassasi oikeita termejä, pääset hakukoneissa kärkisijoille juuri silloin, kun potentiaaliset asiakkaat etsivät tietoa tarjoamistasi palveluista.

Sanavalinnoilla on merkitystä myös siltä kantilta, kuinka paljon hakuja potentiaaliset asiakkaasi tekevät. Joillain aloilla tietoa haetaan jargonilla, toisilla taas hyvinkin ”ei-asiantuntijamaisilla” termeillä.

Etsimällä oikeat avainsanat ja optimoimalla sivustosi sisällön näitä hakuja varten saatat säästää huomattavia summia hakusanamainonnassa – ilman että liikenteen määrä laskee.

Tässä vaiheessa lienee syytä huomauttaa, että avainsanatutkimuksen tarkoituksena ei suinkaan ole hankkia sivustolle vain paljon kävijöitä – vaan nimenomaan juuri oikeanlaisia kävijöitä.

Avainsanatutkimuksen avulla voidaan selvittää minkälaiset kävijät käyttävät tietynlaisia avainsanoja. Näin osaat optimoida käyttöösi sellaisia termejä, jotka tuovat oikeanlaisia, tuotteistasi ja palveluistasi kiinnostuneita asiakkaita sivustollesi.

Yleisimmät avainsanat ovat luonnollisesti myös niitä, joissa on eniten kilpailua. Joidenkin avainsanojen kohdalla voi olla hankalaa päihittää muita kilpailijoita. Silloin pitää miettiä, kannattaako avainsanasta edes kilpailla, vai olisiko jotain muita kustannustehokkaampia vaihtoehtoja.

Usein parhaat tulokset saadaan kohtuullisen volyymin ja pienen kilpailun avainsanoista.

Miten avainsanatutkimusta tehdään?

Avainsanatutkimuksen vaiheet eroavat hieman riippuen siitä, onko tavoitteena tehdä optimointia vai mainontaa.

Optimointi

Hakukoneoptimoinnissa avainsanatutkimuksen voi jakaa viiteen vaiheeseen:

1. Mieti, mitä asiakkaan päässä liikkuu. Pohdi millaisilla sanoilla ja sanayhdistelmillä asiakkaasi mahdollisesti etsii tietoa.

2. Listaa sivustollasi käytettyjä keskeisiä sanoja. Tarkasta analytiikkatiedoistasi, mitkä niistä saavat hakuja, ja mitkä niistä kannattaa muuttaa.

3. Tutki analytiikkatietoa hieman tarkemmin. Selvitä, millä muilla hakusanoilla sivustollesi päädytään tällä hetkellä.

4. Tutki, mitä avainsanoja kilpailijat käyttävät sivuillaan ja mainoksissaan. Pohdi, kannattaako sinun kilpailla suoraan näitä avainsanoja vastaan.

5. Hyödynnä erilaisia avainsanatyökaluja. Selvitä, mitä muita potentiaalisia avainsanoja on, ja mitkä niiden hakuvolyymit ovat.

Hakusanamainonta

Mainontatarkoituksessa avainsanatutkimus jaetaan niinikään viiteen vaiheeseen:

1. Listaa ja kategorioi myymäsi tuotteet. Jos kyseessä on palvelu, listaa sekä palvelun käyttöön johtavat syyt (ongelmat) sekä siitä aiheutuvat seuraukset (ratkaisut).

2. Etsi listatuille sanoille synonyymejä ja muita avainsanaideoita. Mitä laajempi sanavarasto, sen parempi. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi sanoa, että jokaisen asian voi sanoa ainakin viidellä eri tavalla. Myös sanajärjestykseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Voit käyttää apuna esimerkiksi Googlen työkaluja. Avainsanoja pohtiessa tulee ottaa myös huomioon avainsanojen volyymi, kilpailu, hakumäärät, klikkauskohtainen hinta sekä sijainti hakukoneissa.

3. Laajenna valikoimaasi vielä hieman. Yhdistele tarjoamiasi palveluita tai tuotteita yrityksesi sijaintiin. Tee lista siitä, miten avainsanoja voi kirjoittaa väärin, ja tee näistä oma ryhmänsä.

4. Ryhmittele avainsanat. Kaikki eri tuotteisiin liittyvät avainsanat kuuluvat tiukasti omiin ryhmiinsä. Muista erotella myös brändisanat. Ryhmiä pitäisi tulla paljon.

5. Kehitä listaustasi asiakkaan ostoprosessin mukaan. Jaa avainsanaryhmät pienempiin ryhmiin sen mukaan, mihin kohtiin ostoprosessia ne kuuluvat.

Ostoprosessin alussa ihmiset hakevat usein hyvin yleisluontoisilla sanoilla. Mitä lähemmäs ostopäätöstä liikutaan, sitä täsmällisempää hakukäyttäytyminen on.

Esimerkiksi uutta telkkaria hakevan ihmisen hakulausekkeet saattavat kehittyä hyvinkin täsmällisiksi: ”televisio” -> ”plasmatelevisio” -> ”Samsung plasmatelevisio” -> ”Samsung 43 plasmatelevisio” -> ”Samsung PN43F4550AF”.

Yhteisiä tekijöitä

Molemmissa tapauksissa tärkeintä on muistaa nimenomaan hakukyselyt, joihin avainsanasi tähtäävät. Mieti, mistä näkökulmasta ihmiset hakevat tietoa. Haut voivat olla esimerkiksi ongelmalähtöisiä tai tuotelähtöisiä – tai liittyä tiettyyn toimialaan tai brändiin.

Muista, että tarjoamasi sisällön tulee olla vastaus siihen mitä asiakkaat etsivät.

Oikein toteutetun avainsanatutkimuksen avulla tunnistetaan potentiaalisimmat avainsanat eli ne, joilla saadaan tuloksia kustannustehokkaasti.

Mitä työkaluja avainsanatutkimukseen käytetään?

Mistä avainsanoja sitten löytää? Yksi tärkeimmistä työkaluista on oman sivustosi web-analytiikka, tai tarkemmin sanottuna sivustollesi saapuva liikenne.

Kiinnitä huomiota etenkin konversioon johtavaan (eli tuloksia tuovaan) liikenteeseen. Lisäksi kannattaa tarkastella sivuston sisäisiä hakuja, koska sillä tavalla voit saada tietoa siitä, minkälaista sisältöä asiakkaasi haluaisivat lukea, ja millä hakusanoilla he sitä etsivät.

Potentiaalisten avainsanojen selville saamiseksi tarvitaan kuitenkin usein muutakin kuin kävijäseurantaa.

Mistä avainsanaideoita?

Googlella on ainakin kaksi työkalua, joista saat apua avainsanojen valitsemiseen. AdWords-työkalun avulla voit tuottaa uusia avainsanaideoita. Samalla näet avainsanojen arvioidun hakuvolyymin. Google Trends on työkalu, jolla voit vertailla eri avainsanojen hakumääriä sekä niiden kausivaihteluita.

Lisäksi Übersuggest-työkalu on tehokas apu avainsanaportfolion laajentamisessa. Kun työkaluun kirjoittaa hakulausekkeen osan, se etsii Googlen ehdottamista vaihtoehdoista pitkän listan vaihtoehtoisia hakulausekkeita. Jos esimerkiksi haluat tietää, mitä koiranomistajat hakevat, kirjoita työkaluun ”koiran” ja paina nappia. (toim. huom. ilmeisesti koiranomistajilla riittää huolenaiheita)

Apua avainsana-analyysiin saa tarvittaessa myös asiantuntijoiltamme. Ota yhteyttä ja kysy lisää.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles